Header Ads

Presiden Lantik 16 Dubes Baru RI


LINTAS PUBLIK - JAKARTA,  Presiden Jokowi melantik dan mengambil sumpah 16 duta besar (Dubes) baru Republik Indonesia, yang akan bertugas di negara – negara sahabat, di Istana Negara, Jakarta, Senin (7/1/2019).

Ke-16 Dubes itu adalah, Abdul kadir Jaelani untuk Kanada merangkap ICAO, berkedudukan di Ottawa, Abdurachman Hudiono Dimas Wahab untuk Republik Hungaria, berkedudukan di Budapest, Al busyra Basnur untuk Republik Demokratik Federal Etiopia merangkap Republick Djibouti dan African Union, berkedudukan di Addis Ababa.

Presiden Joko Widodo melantik 16 Duta Besar Luar Biasa dan Berkuasa Penuh (LBBP) Republik Indonesia di Istana Negara, Jakarta, Senin (7/1/2019).
Selain itu, Arrmanatha Christiawan Nasir untuk Republik Perancis merangkap Kepangeranan Andorra Keharyapatihan Monaco dan UNESCO, berkedudukan di Paris, Cheppy T Wartono untuk Republik Meksiko Serikat merangkap Belize, Republik El Savador, dan Republik Guatemala, berkedudukan di Mexico City, Dewa Made Juniarta Satrawan untuk Republik Zimbabwe merangkap Republik Zambia, berkedudukan di Harare, Edy Yusup untuk Republik Federasi Brasil, berkedudukan di Brasilia.

Hajriyanto Thohari untuk Republik Lebanon, berkedudukan di Beirut, Julang Pujianto untuk Republik Suriname merangkap republik Guyana, berkedudukan di Paramaribo, Lalu Muhammad Iqbal untuk Republik Turki, berkedudukan di Ankara.

Mahendra Siregar untuk Amerika Serikat, berkedudukan di Washington DC, Muhammad Anshor untuk Republik Chile, berkedudukan di Santiago, Siti Nugraha Mauludiah untuk Republik Polandia, berkedudukan di Warsawa.

Sunaryo Kartadinata untuk Republik Uzbekistan merangkap Republik Kirgizstan, berkedudukan di Tashkent, Tri Tharyat untuk Kuwait, berkedudukan di Kuwait City, dan Wajid Fauzi untuk Republik Arab Suriah, berkedudukan di Damaskus.

Dari ke-16 Dubes yang baru tersebut, ada dua nama yang mantan Juru Bicara Kementerian Luar Negeri yakni, Lalu Muhammad Iqbal yang menjadi Dubes Republik Turki, dan Arrmanatha Christiawan Nasir untuk Republik Prancis.

Hadir dalam acara pelantikan tersebut, Wakil Presiden Jusuf Kalla dan para menteri Kabinet Kerja.

sumber  : posk 

Tidak ada komentar

Diberdayakan oleh Blogger.